Ook een mantelzorgwoning in de tuin?

De kans is groot dat er een moment in je leven komt waarop je zorg moet verlenen aan iemand die het nodig heeft. Dit kan een van je ouders zijn, maar het kan ook gaan om een goede vriend of een buur. Mocht je graag zorg willen verlenen zonder dat hier een tehuis aan te pas komt dan is dit altijd mogelijk. Bij Absolute Houses is het mogelijk om een mantelzorgwoning te huren of te kopen!

Door middel van een mantelzorgwoning in de tuin zorg je namelijk eenvoudig voor een pand waar je zorg op maat kan bieden. Ben je nu benieuwd wat er allemaal komt kijken bij het realiseren van een mantelzorgwoning bij jou in de tuin? Lees dan snel verder, we hebben de belangrijkste informatie over een mantelzorgwoning in de tuin namelijk voor jou op een rijtje gezet!

Voorwaarden voor het bouwen

Mocht je van plan zijn om een mantelzorgwoning te bouwen dan is het van cruciaal belang om genoeg aandacht te besteden aan de voorwaarden die van toepassing zijn op het bouwen. Alleen door de regels na te leven is het mogelijk om een mantelzorgwoning te bouwen zonder dat je te maken krijgt met boetes vanuit de gemeente. In beginsel is het niet nodig om een speciale vergunning aan te vragen voordat je begint met bouwen.

Echter, dit is alleen het geval als je woning aan de eisen voldoet die je gemeente stelt voor dergelijke woningen. De regels verschillen per regio, met als gevolg dat je op voorhand even op de website van je gemeente moet kijken voordat je zomaar aan de slag gaat. Vaak is het zo dat je mantelzorgwoning niet groter mag zijn dan circa 100 vierkante meter. Daar komt bij dat de woning op eigen grond moet staan en dat er geen sprake mag zijn van een monumentaal pand.

Nu vraag je je wellicht af wat je moet doen als je een mantelzorgwoning wilt bouwen welke niet aan de standaard voorwaarden voldoet, denk bijvoorbeeld aan een aanbouw welke groter is dan de eisen die hierop van toepassing zijn. In dit geval ben je genoodzaakt om bij de gemeente langs te gaan om een daadwerkelijke bouwvergunning aan te vragen. Door middel van deze vergunning krijg je voor het terrein toestemming om een mantelzorgwoning te bouwen. Omdat ook hiervoor de regelgeving nog wel eens wil verschillen per gemeente is het verstandig om gewoon eens binnen te lopen bij de gemeente waar je woont om navraag te doen over de mogelijkheden voor jouw terrein en woning.

mantelzorgwoning in tuin
Mantelzorgwoning in de Tuin

Verschillende soorten mantelzorgwoningen

Als het aankomt op het realiseren van een mantelzorgwoning is het mogelijk om voor diverse opties te kiezen voor het daadwerkelijke gebouw. Iedere keuze heeft bepaalde voor- en nadelen ten opzichte van de andere opties. Om het wat makkelijker te maken hebben we hieronder de meest gekozen opties voor jou op een rijtje gezet. Dit geeft je enig inzicht in wat er allemaal mogelijk is.

  • Aanbouw aan woning – een veel gekozen optie is een aanbouw aan je bestaande woning. Dit houdt in dat je bijvoorbeeld een extra ruimte bouwt om te dienen als mantelzorgwoning of dat je je garage ombouwt tot een mantelzorgwoning. Een groot voordeel van deze optie is het feit dat de kosten aanzienlijk lager zijn dan bij de andere soorten opties. Het nadeel is wel weer dat je ofwel zelf aan de slag moet gaan of dat je iemand in moet schakelen voor het bouwen van de mantelzorgwoning.
  • Tijdelijke zorgunit – indien je graag het werk uit handen geeft is het mogelijk om te kiezen voor een tijdelijke unit. We zien dat dit vrijwel altijd middels een huurovereenkomst gaat. Dankzij het huren van een unit is het mogelijk om tijdelijk voorzien te zijn van een ruimte, zonder dat je gelijk een hoop geld neer hoeft te leggen. Op de lange termijn is het alleen wel weer de duurste optie, het hangt er dus vanaf of dit de keuze voor jou is.
  • Zelfgebouwde mantelzorgwoning – het is ook mogelijk om te kiezen voor een zelfgebouwde woning. Dit is een woning die je aan de hand van een soort doe het zelf pakket in elkaar kunt zetten in de tuin. De kosten zijn volledig afhankelijk van hetgeen je voor ogen hebt voor deze mantelzorgwoning.

Persoonlijke Omstandigheden

Wat het beste is om te kiezen hangt volledig af van je persoonlijke omstandigheden. Dit is dan ook de reden dat wij je aanraden om voor jezelf je wensen en behoeftes op een rijtje te zetten. Door dit te doen is het namelijk mogelijk om voor jezelf te zien wat voor jou het beste is. Ook is het handig om, als dat mogelijk is, met degene die hulpbehoevend is te kijken wat diegene eigenlijk wilt. Dit is immers degene voor wie je de mantelzorgwoning wilt gaan bouwen of plaatsen.

Dé site voor de belangrijkste informatie

Mocht je zelf graag een mantelzorgwoning willen bouwen dan weet je door de info uit dit artikel in ieder geval beter wat er bij komt kijken. Het is naast het bouwen van een mantelzorgwoning natuurlijk ook mogelijk om te kiezen voor het huren van een mantelzorgwoning. Wil je hier nog veel meer over te weten komen dan heb je geluk. Hier op de site vind je namelijk nog veel meer artikelen die je door kunt lezen als het aankomt op mantelzorgwoning. Dankzij onze website is het ook voor jou mogelijk om op een zo eenvoudig mogelijk wijze zelfstandig een woning te realiseren. Op die manier weet je zeker dat je altijd weer de vereiste zorg kunt bieden. Kies bijvoorbeeld voor een mantelzorgwoning in Eindhoven.