mantelzorg woning

Wist je dat er geen leeftijd aan een mantelzorgwoning verbonden zit? Dit geldt niet alleen voor volwassenen maar ook voor kinderen met een chronische ziekte of een handicap. Sommige gemeentes maken echter wel onderscheid tussen een mantelzorgwoning en een pré-mantelzorgwoning. 

Mantelzorgwoning

Een mantelzorgwoning mag vergunningsvrij geplaatst worden mits er aan een aantal voorwaarden wordt voldaan:

  • De woning mag niet groter zijn dan 100 m2;
  • Alleen de begane grond mag gebruikt worden als leefruimte;
  • Een eventuele zolderruimte mag alleen gebruikt worden als opslagruimte;
  • De woning moet minimaal 1 meter achter de voorgevel van de hoofdwoning staan;
  • De woning mag niet op een perceel staan met een andere bestemming dan een woonbestemming;
  • De bewoners van de hoofdwoning en mantelzorgwoning moeten een sociale relatie hebben met elkaar;
  • De woonsituatie rondom de hoofdwoning mag niet verslechteren met het plaatsen van een mantelzorgwoning. Er moet bijvoorbeeld voldoende parkeerruimte zijn.

Pré-mantelzorgwoning

Een pré-mantelzorgwoning is een mantelzorgwoning waar je alvast in kunt wonen ook als er nog geen sprake is van een indicatie voor mantelzorg. Hiervoor is wel een vergunningsaanvraag nodig. Als de vergunning wordt afgegeven is deze tien jaar geldig. Mocht je binnen die tien jaar een indicatie voor mantelzorg krijgen dan vervalt de vergunning en wordt jouw woning gezien als een vergunningsvrije mantelzorgwoning. Om in aanmerking te komen voor een pré-mantelzorgwoning moet de bewoner wel de AOW gerechtigde leeftijd hebben bereikt.

Denk jij dat een mantelzorgwoning iets voor jou is? Dan maken we graag een afspraak bij ons op kantoor of wij komen graag naar jou om jou van uitgebreide informatie en diversen voorbeelden te voorzien!

Welke regels gelden er voor de bouw van een mantelzorgwoning?

Voor een mantelzorgwoning  heeft u op dit moment geen omgevingsvergunning (voorheen bouwvergunning) meer nodig wanneer deze op eigen terrein staat.

De regels voor de bouw van een mantelzorgwoning zijn eenvoudig. Vergelijkbaar met die van een garage of tuinhuis. Daarvoor is ook geen vergunning nodig.  Vraag bij de gemeente na hoe de regels precies zijn.

Wat is een mantelzorgwoning?

Een mantelzorgwoning is een woning op het terrein van van iemand die zorg nodig heeft.

De woning is bedoeld voor de zorgverlener (bijvoorbeeld een vriend(in) of een familielid. Het is ook mogelijk dat de persoon die zorg nodig heeft in de mantelzorgwoning woont. In dat geval woont de zorgverlener in het bijbehorende huis.

Soorten mantelzorgwoningen

U kunt een mantelzorgwoning in uw tuin laten plaatsen. Ook kunt u een aanbouw aan uw huis laten bouwen. Een derde mogelijkheid is om een garage of ander bestaand bouwwerk om te bouwen tot mantelzorgwoning.

Geen vergunning, wel regels

Dat u geen vergunning nodig heeft, wil niet zeggen dat er geen regels gelden bij de bouw van een mantelzorgwoning. Zo moet u wel gewoon voldoen aan het Bouwbesluit. Hierin staan regels op het gebied van veiligheid, gezondheid en milieu. Informeer hiernaar bij uw gemeente.

Beëindiging mantelzorg

Houdt de mantelzorg op? Dan mag deze niet langer gebruikt worden als een woning. U hoeft de woning niet af te breken, maar u moet bijvoorbeeld wel de keuken en badkamer verwijderen.

INVESTEREN IN EEN MANTELZORG WONING

1. De overheid stimuleert een zorgwoning

In november 2014 heeft de overheid de Wmo-regelgeving veranderd. Sindsdien is het mogelijk om vergunningsvrij een zorgwoning te plaatsen. Doordat de overheid structureel honderden bejaardentehuizen en verzorgingstehuizen sluit, wordt het steeds moeilijker om in een verzorgingstehuis te komen.  Langzaam maar zeker verdwijnen de verzorgingstehuizen. De maatschappij veranderd steeds meer naar een participatiesamenleving. Dit is een samenleving is een maatschappij waar iedereen verantwoordelijkheid neemt voor zijn of haar eigen leven en omgeving. Het streven naar een participatiesamenleving is zowel een politieke ideologie als een bezuinigingsoperatie. Koning Willem- Alexander riep in 2013 tijdens de troonrede deze term in leven. Tot en met 2021 is er 340 miljoen vrijgemaakt vanuit de overheid om ouderen te thuis te laten blijven wonen.

”Tot en met 2021 wordt er jaarlijks 340 miljoen vrijgemaakt vanuit de overheid,,

2. Het is een waardevaste investering

In tegenstelling tot het ouder worden in een bejaardentehuis, verplegingstehuis of seniorenwoning, is een zorgwoning een waardevaste investering. Je betaalt éénmalig een hoog bedrag om vervolgens een mantelzorgwoning in bezit te hebben. Deze woningen kunnen minimaal 30 jaar mee, soms wel 40 tot 60 jaar. Wanneer iemand met een redelijk hoog eigen vermogen, in een seniorenwoning gaat wonen, betaalt deze maandelijks een bepaald bedrag. Zo betaald iemand met een hoog eigen vermogen soms tot wel €2.000,- per maand om in een verplegingstehuis te mogen verblijven. Dit bepaald het CAK. Intrekken in een particuliere zorginstelling is vaak nog duurder.  Het is ook mogelijk om in een seniorenwoning oud te worden. Hier betaal je gemiddeld zo’n €720,- per maand voor.

Kortom, door een mantelzorgwoning aan te schaffen, doet u een investering voor de lange termijn. Bovendien heeft een zorgwoning na 15 of 20 jaar nog een hoge restwaarde. Gemiddeld kost een mantelzorgwoning tussen de €60.000 en de €120.000,-. Deze prijs is afhankelijk van uw wensen. Naast allerlei andere voordelen van een mantelzorgwoning, welke hieronder nog verder wordt uitgewerkt. Is het ook nog eens een waardevaste investering. Een zorgwoning behoudt zijn waarde. Dit in tegenstelling tot het intrekken in een aanleunwoning

Een mantelzorgwoning – alles wat je moet weten

De kans is groot dat je graag een mantelzorgwoning wilt bouwen of wilt realiseren. Er is namelijk een reden dat je bij ons op de site terecht bent gekomen. We zien dat er nog altijd een hoop onduidelijkheid bestaat als het aankomt op de mantelzorgwoning en de regels die hierop van toepassing zijn. Wij vinden dat het tijd is dat hier verandering in komt. Om hiervoor te zorgen hebben we het een stuk makkelijker voor je gemaakt. Hieronder vind je namelijk de belangrijkste informatie die je moet weten over de mantelzorgwoning en over alles wat er maar bij komt kijken. Door dit goed door te nemen weet je zeker dat je niet meer voor verrassingen komt te staan! Absolute Houses kunt u ook terecht voor recreatiewoningen.

Wat is een mantelzorgwoning?

Voordat we ingaan op de regelgeving rondom de mantelzorgwoning is het van belang om eerst eens te kijken naar wat een mantelzorgwoning nu eigenlijk is. Lang niet iedereen is namelijk op de hoogte van de definitie van een dergelijk soort woning. Zoals je in feite al wel aan de naam kunt zien is een mantelzorgwoning aan te merken als een woning die bedoeld is voor het verzorgen van iemand anders. Over het algemeen gaat het om een woning die bedoeld is als een zelfstandige woning voor degene die je wilt gaan verzorgen. Dit pand staat dan ook altijd op eigen terrein, iets wat de mantelzorgwoning echt uniek maakt ten opzichte van andere soorten woningen voor het verzorgen van naasten.

Het is mogelijk om een standaard mantelzorgwoning te plaatsen middels een kant en klaar pakket, al is het ook mogelijk om te kiezen voor het realiseren van een aanbouw naast je normale woning. Ook is het een optie om bijvoorbeeld een garage om te bouwen om hier vervolgens een mantelzorgwoning van te maken. Het voordeel hiervan is dat de kosten aanzienlijk lager zijn dan bij de andere opties, al hangt het natuurlijk af van wat je precies wilt realiseren. Hoe groter de ruimte die je wil hebben, hoe meer je kwijt bent aan de kosten.

Moet je een vergunning hebben?

Een van de vragen die ontzettend vaak wordt gesteld is of je een vergunning nodig hebt voor het bouwen van een mantelzorgwoning. In tegenstelling tot wat nog wel eens wordt gedacht is het voor het bouwen van een mantelzorgwoning niet nodig om een vergunning aan te vragen. Deze woningen zijn namelijk vrijgesteld van de vergunningsplicht voor nieuwe woningen. Dit houdt dan ook in dat het niet nodig is om je gemeente te informeren over het bouwen van de nieuwe mantelzorgwoning in de tuin of andere locatie. Hou rekening met het feit dat je wel aan de nodige voorwaarden moet voldoen als je wil bouwen zonder vergunning. Hou je je niet aan de voorwaarden dan kan je een fikse boete krijgen. De voorwaarden voor het bouwen zijn als volgt:

  • De woning mag zonder vergunning op het achtererf én als je dan nog voldoende plek hebt
  • Je mag een bestaand bijgebouw ombouwen tot een mantelzorgwoning.
  • In het buitengebied mag je meer bouwen als alles al maximaal bebouwd is. Wel moet dit een gebouw zijn wat eenvoudig verwijderd kan worden van de grond.

Bovenstaande is dan ook de reden dat wij je aanraden om even op de site van de Rijksoverheid te kijken om te zien welke regels er voor jou van toepassing zijn. Er is een uitzondering op vergunningsvrij bouwen. Dit is voor de mensen die in een monument of een woning met stadsgezicht wonen. Voor deze soort woningen zal je namelijk wel altijd een vergunning moeten hebben voordat je aan de slag kunt gaan met het bouwen. Het is natuurlijk altijd mogelijk om toch even contact op te nemen met de gemeente waar je woont om na te vragen hoe het precies zit. Middels een informatief gesprek krijg je een zo goed mogelijk beeld over wat er allemaal mogelijk is voor bij jou thuis.

Zelf bouwen of huren?

Een andere vraag die zaak wordt gesteld is of het verstandig is om zelf te bouwen of om gewoon een ruimte te huren. Het voordeel van het huren is uiteraard dat je niet meer zelf aan de slag hoeft te gaan. Bij Absolute Houses is het mogelijk om een mantelzorgwoning te huren of te kopen. Wij komen de unit plaatsen en zorgt ervoor dat alles geheel naar behoren werkt. Een van de nadelen van het huren is wel weer dat het op de lange termijn veel meer geld kost dan het zelf bouwen. Daar komt bij dat je bij het zelf bouwen in staat bent om er iets persoonlijks van te maken, iets wat bij het huren niet mogelijk is. Aan het einde van de rit is het dan ook echt een persoonlijke keuze om te maken. Het makkelijkste is om voor jezelf je wensen en behoeftes op een rijtje te zetten voordat je een keuze maakt.

Nog veel meer te weten komen?

Door middel van de informatie uit dit artikel heb je als het goed is een beter beeld gekregen over de diverse mogelijkheden als het aankomt op het realiseren van een mantelzorgwoning. Dankzij de bouw van een mantelzorgwoning is het mogelijk om eenvoudig voor iemand te zorgen, zonder dat je diegene in een tehuis hoeft te stoppen. Nu begrijpen we het natuurlijk maar al te goed als je graag nog wat meer informatie wilt lezen over de mantelzorgwoningen. Hier op de site zijn er nog veel meer artikelen te vinden die je zeker even op je gemak door zou moeten lezen. Door je goed in te lezen weet je zeker dat je niet voor vervelende verassingen komt te staan.