Een Recreatiewoning Kopen Of Huren

Er zijn op dit moment steeds meer mensen die ervoor kiezen om een recreatiewoning te kopen. Dit is niet zo raar, het is namelijk niet alleen ontzettend leuk maar het kunt u op de lange termijn ook nog eens een hoop geld opleveren. Nu zien we wel dat er nog altijd een hoop onduidelijkheid bestaat als het aankomt op het kopen van een recreatiewoning.

Wij vinden dat het tijd is om hier verandering in te brengen. Om hiervoor te zorgen hebben wij besloten om de belangrijkste info over het kopen van een recreatiewoning voor u op een rijtje te zetten. Door dit artikel goed door te lezen weet u binnen no time wat er allemaal komt kijken bij het kopen van een nieuwe recreatiewoning! Heeft u interesse in een mantelzorgwoning? Lees dan meer op onze mantelzorgwoning-pagina!

Wat Is Een Recreatiewoning – Definitie En Functie

Voordat we ingaan op de voordelen van een recreatiewoning is het van belang om in kaart te brengen wat een recreatiewoning eigenlijk is. Een recreatiewoning is zoals de naam verraad aan te merken als een woning die bestemd is voor vakanties en andere vrije dagen. De meeste mensen kiezen ervoor om een recreatiewoning te huren, echter is het ook mogelijk om er een te kopen. In veruit de meeste gevallen is de recreatiewoning voorzien van een aantal verschillende kamers, waaronder een keuken, slaapkamer en woonkamer. Ook zit er nagenoeg altijd sanitair in de woning.

Dit maakt het mogelijk om over alle comfort te beschikken die u maar nodig kunt hebben voor op vakantie. De grootte van de recreatiewoning is volledig afhankelijk van wat u zelf voor ogen heeft. U kunt kiezen voor een klein chalet, maar het is ook mogelijk om te kiezen voor grotere woningen.

Van belang om te weten is dat een recreatiewoning ook echt bedoeld is om af en toe in te verblijven. In tegenstelling tot wat nog wel eens wordt gedacht is het in ons land niet toegestaan om permanent in een recreatiewoning te verblijven. Doet u dit wel dan is het mogelijk dat u een boete kan krijgen van de gemeente. Deze kosten kunnen aanzienlijk oplopen, wij raden u dan ook aan om dit niet te doen. Dit is anders voor de mensen die een vrijstelling hebben gekregen.

Of u in aanmerking komt voor een dergelijke vrijstelling kan alleen door de gemeente worden beantwoord. Mocht u voornemens zijn om een recreatiewoning te kopen om hier voor een langere tijd in te wonen dan is het verstandig om hier altijd even navraag voor te doen bij de desbetreffende gemeente.

Redenen Om Een Recreatiewoning Te Kopen

Een van de vragen die vaak wordt gesteld is wat nu precies de redenen zijn om een recreatiewoning te kopen. Het voornaamste voordeel van een recreatiewoning is het feit dat het gewoon erg prettig is om hier een tijdje in te kunnen verblijven. Kamperen heeft zeker zijn charme, maar hier mist u vaak toch dat extra stukje comfort. Een nieuwe recreatiewoning maakt het mogelijk om over alle gemakken te kunnen beschikken, zonder dat u hiervoor thuis hoeft te blijven. Door te kiezen voor een woning op een locatie die u aanspreekt – bijvoorbeeld in het bos of juist in de buurt van zee – zal u ieder jaar naar een leuke locatie kunnen waar u met veel plezier verblijft. Wie wilt dit nu niet?

Een andere reden waarom u er verstandig aan doet om een recreatiewoning te kopen is het feit dat het hiermee mogelijk is om veel geld te besparen. Normaal gesproken boeken mensen voor de duur van een weekje of twee ergens een huisje in het buitenland. Dit is natuurlijk leuk om te doen, maar op deze manier kunnen de kosten al snel hoog oplopen. Kiest u voor de aanschaf van een recreatiewoning dan hoeft u zich hier echter geen zorgen over te maken. Bij de keuze voor een recreatiewoning is het namelijk zo dat u enkel en alleen kosten kwijt bent voor de aanschaf. Heeft u deze eenmaal gemaakt dan zullen de kosten op de lange termijn aanzienlijk minder zijn. Kiest u ervoor om wat vaker naar uw nieuwe recreatiewoning te gaan in plaats van een andere bestemming dan kunt u veel geld besparen.

Het financiële aspect is al helemaal van belang als u ervoor kiest om een recreatiewoning te kopen waar ook een lap grond bij zit. Grond is altijd een waardevolle investering omdat het een essentiële natuurlijke hulpbron is waar er nooit meer van kan zijn. Hoewel de meeste mensen niet op deze manier denken over braakliggend land, is het waar dat grond waardevol is omdat er beperkte hoeveelheden beschikbaar zijn. Het is niet zo dat u gewoon meer land kunt bouwen, eenmaal volgeboekt is het er niet meer. U koopt niet alleen iets waar u van zal houden en dat u vaak zal gebruiken als een bron van vermaak, maar u kunt het ook voor een lange periode als investering aanhouden. Dit in combi met de het feit dat u de recreatiewoning kunt verhuren als u er even niet in zit maak het een goede keuze.

De Diverse Soorten Recreatiewoning – Welke Opties Zijn Er?

In tegenstelling tot wat nog wel eens wordt gedacht is het niet zo dat er één soort vakantiewoning aan te wijzen is. Sterker nog, er zijn meerdere soorten recreatiewoningen te vinden die u kunt kopen voor eigen gebruik of ter investering.

Nu begrijpen wij maar al te goed dat u nog niet bekend bent met deze soort woningen. Om u hier wat meer over te laten zien hebben we besloten om de meest populaire soorten recreatiewoningen van dit moment op een rijtje te zetten. Door dit even goed door te nemen krijgt u een zo goed mogelijk beeld over wat er allemaal mogelijk is.

  • Een appartement – Het is op de eerste plaats mogelijk om te kiezen voor de aanschaf van een nieuw appartement als vakantiewoning. Zoals u wellicht weet is een appartement een deel van een groter gebouw. Dit houdt dan ook in dat bij een appartement veelal sprake is van een deur die gedeeld wordt door meerdere mensen. Het is over het algemeen zo dat een dergelijke woning een volledig gelijke vloer heeft, soms is er een terras of een balkon te vinden. Indien u van plan bent om van de zon te genieten is het handig om te kiezen voor een appartement waar u buiten kunt zitten. De prijzen van een appartement liggen hoger dan die van een chalet of een ander soort vakantiewoning. Dit heeft met name te maken met het type gebouw.

  • Een chalet – dit is een optie die ook ontzettend vaak gekozen wordt als het aankomt op het kopen van een recreatiewoning. Een chalet is aan te merken als een kleine woning die eigenlijk altijd gemaakt is van hout. Het betreft hier een ruimte die speciaal bedoeld is voor in de zomer, in de wintermaanden kan een chalet namelijk vrij koud worden. Hier staat wel weer tegen over dat een chalet aanzienlijk goedkoper is dan een normaal appartement. Door de kleine omvang is een chalet dan weer niet geschikt voor mensen met grotere gezinnen. Vaak zijn er niet al te veel slaapkamers te vinden, al is ook dit afhankelijk van het type chalet wat u voor ogen heeft.

  • Een geschakelde recreatiewoning – op de derde plaats is het mogelijk om te gaan voor de koop van een geschakelde recreatiewoning. We spreken van deze soort woning wanneer er sprake is van een pand wat aan één zijde verbonden is aan een andere woning. Dit kan een muur zijn, maar het is ook mogelijk dat het slechts de garage is. Doordat dit type recreatiewoning niet is aan te merken als geheel vrijstaand zijn de kosten ook gelijk wat lager. Ondanks de lage prijs is een recreatiewoning een prima optie om voor te kiezen. Vaak zijn deze woningen van steen of beton gemaakt, hierdoor heeft u voor een zeer lange tijd plezier van uw aanwinst.

  • Een vrijstaande recreatiewoning – het is op de laatste plaats mogelijk om te kiezen voor een vrijstaande recreatiewoning. Dit type recreatiewoningen is het duurst en ook gelijk het meest luxe. Bij een dergelijk vrijstaande woning is het mogelijk om in alle rust van uw vakantie te genieten, zonder dat u last hoeft te hebben van de mensen om u heen. Doordat deze woning vaak is voorzien van een eigen tuin beschikt u over een zo hoog mogelijke mate van privacy, iets wat voor veel mensen uiteindelijk de doorslaggevende factor is voor het maken van de aankoop van de recreatiewoning.

Kiest u voor een van de bovenstaande opties dan weet u zeker dat u in staat bent om optimaal van uw nieuwe recreatiewoning te kunnen genieten. Het is niet mogelijk om één type woning als beste aan te wijzen, dit hangt namelijk volledig af van wat u zelf voor ogen heeft. Het is daarom sterk aan te raden om op voorhand een lijstje te maken met de wensen en behoeftes die u heeft ten aanzien van de koop van een recreatiewoning. Door op voorhand duidelijk te zijn in wat u precies zoekt is de kans een stuk kleiner dat u uiteindelijk uit zal komen bij een woning die niet past bij uw wensen. U kunt bij ons ook terecht voor een mantelzorgwoning

Op Welke Plekken Kunt U Een Recreatiewoning Kopen?

Het zal je niet verbazen dat het mogelijk is om voor een groot aantal locaties te kiezen als het aankomt op het kopen van een recreatiewoning. Door deze verscheidenheid aan locaties weet u dan ook zeker dat u altijd weer van uw vakantie kunt genieten. Welke locaties zijn er onder andere mogelijke vraagt u zich nu af? Hieronder vindt u een selectie van bekende locaties waar het mogelijk is om over een eigen recreatiewoning te kunnen beschikken:

  • Een recreatiewoning in Zuid Nederland – een recreatiewoning in het zuiden van het land is op dit moment erg populair. Hier kunt u op de eerste plaats denken aan een recreatiewoning in Brabant of in Limburg. Door het heuvelachtige landschap bent u voorzien van een prachtige locatie waar u altijd weer heerlijk in de natuur kunt wandelen. Heeft u meer met zee en met strand? Kies dan voor een recreatiewoning aan de kust ergens in Zeeland. Meer dan genoeg mogelijkheden als het aankomt op het kopen van een recreatiewoning in het zuiden!

  • Een recreatiewoning in Noord Nederland – het spreekt voor zich dat het ook mogelijk is om te kiezen voor een recreatiewoning in het noorden van het land. Zo is een recreatiewoning in het Friese landschap ideaal voor de mensen die een met de natuur willen zijn. Dit geldt ook voor een huisje op een van de Waddeneilanden. Over het zijn de prijzen voor de recreatiewoningen in het noorden van het land wat lager dan die in het zuiden van Nederland.

  • Een recreatiewoning in België – hoewel de meeste mensen denken aan Nederland is het ook een goed idee om eens te kijken naar recreatiewoningen in België. Los van het feit dat dit net even wat anders is dan het landschap wat u al gewend bent is het ook eens zo dat de prijzen soms aanzienlijk lager kunnen liggen. Door deze lagere prijzen is het mogelijk om veel geld te besparen, iets wat iedereen van harte toe zal juichen.

Tips Voor Het Kopen Van Een Recreatiewoning

Het kopen van een recreatiewoning is nog niet zo eenvoudig als u in eerste instantie zou denken. Het is namelijk wel de bedoeling dat u uiteindelijk uitkomt bij een recreatiewoning die ook echt past bij wat u al die tijd al in gedachten had. Om te voorkomen dat u een miskoop begaat is het van belang om een aantal dingen in het achterhoofd te houden. Hieronder vindt u een aantal handige tips en tricks die u achter de hand kunt houden bij het kopen van een nieuwe recreatiewoning.

  • Kijk goed naar de locatie – hoewel veel mensen een recreatiewoning kopen om in te verblijven zijn er ook genoeg mensen die juist een recreatiewoning kopen om hier geld aan te verdienen. Om uw recreatiewoning in waarde te laten stijgen voor een mogelijke toekomstige verkoop, draait het allemaal om de locatie. Binnen een uurtje van een grote stad en aan een rivier of een grote vijver liggen zijn de twee meest gewilde kenmerken voor de geliefde huisjes. Als u slim bent is het dan ook van belang om voldoende onderzoek te doen naar de locatie.

  • Schakel hulp in – ook indien u een recreatiewoning wilt kopen om het te verhuren is het van belang om voldoende onderzoek te doen. De verhuurbedrijven zijn in staat om u te helpen met de marketing, boekingen en met de normale huishouding. Dit maakt het dan ook gelijk mogelijk om een groot gedeelte van het werk uit handen te geven. Wij raden u dan ook zeker aan om hier gebruik van te maken als u zeker wilt weten dat u flink wat tijd bespaart.

  • Kies voor eigen grond – Wanneer u nadenkt over welk type recreatiewoning het beste bij uw wensen past is het een goed idee om op zoek te gaan naar een woning met land. Hoewel een onderhoudsvriendelijk appartement op dit moment aantrekkelijker lijkt, is het de grond en niet per se het pand die in waarde stijgt. U krijgt een beter rendement op uw investering als u een huis koopt met vaste grond eronder. Ook geeft het meer mogelijkheden om op een andere manier te verdienen aan de koop van de recreatiewoning.

Een Recreatiewoning Kopen Vs. Huren

Een voordeel van het huren van een recreatiewoning is het feit dat u over wat meer vrijheid beschikt om naar een nieuwe locatie te gaan. Bent u het na twee jaar bijvoorbeeld beu in Limburg dan staat het u vrij om een huisje in het noorden van het land te zoeken. Echter kent het huren van een dergelijke woning ook een groot nadeel. Dit is natuurlijk het feit dat u hiermee niet in staat bent om geld te verdienen aan de aankoop.

Vaak is het niet mogelijk om een huurwoning door te verhuren aan een ander. Dit is bij een gekochte recreatiewoning niet aan de orde, hier heeft u immers zelf de controle over het gebruik van het pand. De keuze tussen het kopen of huren van een recreatiewoning is dan ook echt een zeer persoonlijke afweging om altijd weer te maken.

Dé Site Voor Uw Recreatiewoningen

Als het goed is bent u dankzij de info uit dit artikel meer te weten gekomen over de koop van een nieuwe recreatiewoning. Dit maakt het dan ook gelijk makkelijker om uiteindelijk zelf over te gaan tot het verrichten van deze koop. Mocht u nu nog veel meer te weten willen komen over het kopen van een recreatiewoning dan snappen wij dit maar al te goed. In dit geval is het verstandig om even op de site te blijven hangen.

Hier op de site vindt u namelijk nog veel meer artikelen die u alles laten zien over het kopen of laten bouwen van een recreatiewoning. Voor vragen is het uiteraard ook altijd nog mogelijk om even contact met ons op te nemen. Eén van onze specialisten staat u zo snel mogelijk te woord om u verder te helpen met eventuele vragen.